De Eetdaging

De Caloriaanse eetdaging!

Wie zien er kans om een volwaardig drie gangen menu op tafel brengen waarvoor álle ingrediënten tezamen minder dan 420 autokilometers hebben afgelegd? Dat is onze eetdaging aan de mede CALorianen – of wie maar aanspreekbaar is!

Wij van CALorie willen graag minder energie verbruiken en meer energie zelf produceren.  Dat dient een duurzame toekomst. We richten onze aandacht vooral op alternatieve energie en  woningisolatie. Maar één groepje leden zocht ook een andere inspirerende invalshoek, namelijk: de lokale maaltijd! Hoezo?

Eten is óók energie. Een gemiddeld mens heeft per dag 2200 calorie energie in de vorm van eten en drinken nodig. Dat is net zoveel energie als een gloeilamp van 100 watt gebruikt  die de hele dag brandt. Veel van wat wij eten wordt van heinde en ver aangevoerd. Zelfs voedingsmiddelen die in onze omgeving worden geproduceerd leggen vaak nog een enorme afstand af voordat ze weer bij ons in de winkel liggen. En het verbruik van één liter benzine komt al overeen met dat van vier gloeilampen van 100 watt. Het vervoer van voedsel kost dus naar verhouding ook veel energie.

Wij, vier leden van CALorie, hebben deze zomer onderzocht of we met een lokale maaltijd onszelf goed (en lekker!) konden voeden met eten dat binnen de gemeentegrenzen van Castricum is geproduceerd. Dat is grotendeels gelukt, ondanks dat we heel strikt zijn geweest. Op 20 juni was het zover. Voor een drie gangen menu voor acht personen hadden we aardappelen uit Beverwijk (Boerderijwinkel) en  geitenkaas en honing uit Egmond (Klompenhoeve) per fiets laten aanrukken. Uitgedrukt in autokilometers (100 fietskm = 1 autokm) is dat verwaarloosbaar. Alleen de benodigde zuivel (boter en melk van Zuiver Zuivel uit Limmen) was spelbreker, deze heeft via distributie zeker 200 kilometer (onze schatting) afgelegd. Verder hebben we voor de salade azijn van Burg uit Heerhugowaard gebruikt, dat staat voor 20 kilometer. Alle andere ingrediënten voor de soep, de eieren, het konijn, de asperges, de snijbiet, de salade, kruiden, dessert (vlierbloesempannekoekjes en aardbeien), drinken (o.a. Castricumse rabarberwijn) tot en met het zout (gewonnen uit de ‘eigen’ zee) waren lokaal van herkomst. Helaas bleek de Castricumse rabarberwijn gebotteld in Friesland, dus daarvoor kwamen er nog 200 autokilometers bij. Zodat voor deze hele drie gangen maaltijd slechts 420 autokilometers zijn afgelegd. Het koken zelf gebeurde op elektriciteit uit zonnepanelen. Idem de afwas.

Volgens ons is het mogelijk zo’n soort menu, voedzaam en lekker,  helemaal van lokale ingrediënten te maken. Daartoe willen we onze mede-CALorianen -of wie maar wil- uitdagen. Want lokaal koken is lekker, gezellig, leerzaam en inspirerend! Wie nemen onze eetdaging aan?

Voor geïnteresseerden is een veel uitgebreider verslag + toelichting beschikbaar.

Simon, Marleen, Joke, Guus.

4 reacties op De Eetdaging

 1. Pingback: G’G #033 – De Eetdaging | Guus' Geluk

 2. Corina zegt:

  Hoi,
  Kun/wil je mij het uitgebreider verslag + toelichting van de Eetdaging mailen?
  Hartelijke groet,
  Corina

 3. Pingback: G’G #049 – Voedselafdruk? | Guus' Geluk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s